Historie Le Rossignol
Gepost op Augustus 28, 2011

De vereniging begon als dameskoor in 1959 o.l.v. Nico van den Kroonenberg, waarvan al in 1962 afscheid genomen moest worden, toen hij zich helemaal ging wijden aan harmonieën en fanfares.

Hij werd opgevolgd door Jean Kuypers die tot 1968 het koor zou leiden. In 1963 werd het koor gemengd en een jaar later was er zelfs een fusie met het herenkerkkoor. In de zestiger en zeventiger jaren namen we, vaak met veel succes, deel aan diverse concoursen.

In 1968 nam Pierre Willems de dirigeerstok over. Onder zijn leiding maakten we onze eerste buitenlandse concertreis naar Littfleld in het Siegerland-Wittgenstein te Duitsland en namen we deel aan het AVRO’s korenfestival waar tot onze eigen grote verrassing in de hoogste afdeling belandden. De LP „ Portret van een koor “ uitgebracht in 1983, gaf een goed beeld van onze muzikale kwaliteiten. Onze deelname aan diverse PROMS- concerten in Grubbenvorst waren eveneens zeer succesvol.

In 1989 moest „ Le Rossignol „ afscheid nemen van Pierre Willems en nam Ad Voesten zijn taak over. Het high-light tijdens zijn dirigentschap was ongetwijfeld de opvoering van de Lottumse Revue rond het thema „ 50 jaar bevrijding “. Dit werd een geweldige happening waar veel Lottumers en Oud-Lottumers voor uitliepen.

We vierden in 1999 het 40-jarig jubileum van ons koor. In april begonnen we met een mooie jublileummis met aansluitend een druk bezochte receptie waar onze jubilarissen in het zonnetje werden gezet. In juni volgde een geslaagde reünie. De concertreis in december naar Wenen was een reis om nooit te vergeten. In maart 2000 volgde het onbetwiste hoogtepunt, het grote jubileumconcert „Muziek 2000“ met niemand minder dan de bekende bariton Ernst Daniël Smid, o.l.v. van Sjraar Klaassens en Sjef Klinkers.

Met de komst van Joop Kranen, in 2000, als dirigent heeft Le Rossignol ook een uitstekende pianist/organist in huis. Onder zijn leiding groeide het ledental van het koor van 33 naar 48 actieve leden. Niet alleen een nieuwe dirigent maar ook zijn muziek, zijn interpretatie van de muziek is een reden dat elke week met veel plezier gerepeteerd werd.

In 2003 werd „Midzomermuziek“ georganiseerd, een eigentijds muziekprogramma waaraan naast „Le Rossignol“ de Koninklijke Harmonie Lottum , de rockband Bones and Friends en het Mannenkoor Horst aan deelnamen. De concertreis naar Salzburg in nov. 2003 was een muzikaal hoogtepunt waar we met plezier op terugkijken.

Het repertoire van het koor bevat een mengeling van diverse stijlen, maar steeds meer eigentijdse muziek.